2024/09/14 Marc.8,27-38 Wie is Jezus voor jou ?
Wie zeggen de mensen dat ik ben? Vraagt Jezus zijn leerlingen.
Wart werd in de tijd over Jezus verteld in zijn thuisbasis Galilea? Hoe keken de mensen toen naar de figuur van Jezus?
Sommigen herkennen Hem Johannes de Doper, de ruige prediker bij de Jordaan. Nog niet zo lang geleden had Herodes hem in de gevangenis laten onthoofden. Zou hij uit de dood zij weergekeerd?
Of was Jezus niet de profeet Elia? Die was, eeuwen geleden in een vlammende wagen ten hemel gevaren, en sommige geloofden dat hij ooit zou terugkeren om de eindtijd in te luiden.
Was Jezus niet een lang verwachte Profeet? Het was immers al eeuwen geleden dat de grote profeten, Jeremia, Jesaja, Ezechiël waren gestorven en sindsdien waren er geen nieuwe meer opgestaan.
Maar Jezus vraagt aan de twaalf “wie zegt gij dat ik ben?”. Ongetwijfeld zal er toen wel een discussie zijn geweest onder de leerlingen. Petrus die zich als leider had gemanifesteerd hakt de knoop door en antwoord “U bent de Messias” “De Christus”. Naar de komst van de gezalfde werd door de Joden sterk verlangd. Hij zou immers het volk redden uit de vernederde positie waarin het Joodse volk was terechtgekomen onder de Romeinse overheersing. Maar Jezus ziet onmiddellijk het gevaar om als Messias te worden aanzien. Dit zou immers niet ongestraft worden getolereerd door de Romeinen, en dus verbood hij Petrus om dit nog te herhalen.
Ook in de eerste eeuwen was de vraag Wie Jezus was het onderwerp van talrijke controversen en beroerden velen. Was Jezus God, of was hij een mens zoals U en ik. Of was hij God en mens. Uiteindelijk werd dit op het concilie van Nicea beslecht door het dogma en het grote mysterie van de drie-eenheid en vertaald in het credo. Tot op vandaag wordt in de kerk dit credo herhaald alhoewel de inhoud moeilijk lijken te sporen met onze inzichten en aversie tegen het onverklaarbare.
De vraag “wie zegt gij dat ik ben” is door de eeuwen heen steeds opnieuw gesteld. De laatste 50 jaar kreeg de historische mens Jezus steeds grotere aandacht. Wetenschappers bestuderen de geschiedenis en figuur van Jezus en plaatsen hem tegen de achtergrond van de toenmalige samenleving.
Het verschaft mooie inzichten en interessante weettjes maar dit wetenschappelijk onderzoek gaat voor mij voorbij aan de werkelijke draagwijdte van Jezus vraag “Wie zegt jij dat ik ben ?”. Het is juist dat die vraag in onze samenleving steeds minder wordt gesteld; steeds minder mensen kennen de figuur Jezus. In onze wereld is Jezus voor velen geen boeiend thema meer. De beelden over Hem zijn te vaag, te onduidelijk en te weinig van deze wereld.
Maar juist in deze hedendaagse context wordt, voor ons christenen, die vraag “wie zegt gij dat ik ben” nog belangrijker en uitdagender. Indien we van ieder van u dat antwoord zouden kennen en samenbrengen zouden we verbaasd zijn van de grote verscheidenheid van beelden, als een prachtig bloementapijt.
Jezus, zoon van de timmerman van Nazareth
Jezus, als zoon van God
Jezus, een mens als geen ander
Jezus, de wegwijze in mijn leven
Jezus , de bevrijder van de verdrukten
Jezus, de wonder en weldoener
Jezus, de empathische metgezel
Jezus, de genezer van de zieken
Jezus, de inspirator
Voor ieder van ons zal een antwoord geven. En dat is goed want iedere emns is uniek. En ervaart de figuur van Jezus vanuit zijn leven, zijn ervaring, zijn zijn.
Maar gemeenschappelijk in het antwoord op de vragen
Wie zegt gij dat ik ben ?
Wie ben ik voor jou?
Wat beteken ik voor jou?
Is dat het geen holle woorden mogen zijn.
Essentieel is dat ht antwoord dat we geven op die vragen ook de leidraad is en wordt voor onze levenswijze. Dat antwoord op Jezus vraag “wat beteken ik voor jou” geen woorden in de wind. Dat ons antwoord wordt omgezet in daden. Dat ons antwoord wordt gedragend oor daden. Van ieder van ons wordt verwacht dat we, ieder met zijn eigen talenten en krachten, consequent het antwoord op die vragen vorm geven in ons dagelijks; dit hooft niet groots te zijn, neen zoals Jezus het voorleefde kan het ook eenvoudig door: de kleine goedheid uit te dragen, door daden van hoop stellen, door liefde uitstralen. Laten we dit deze week bijzonder ter harte nemen.